Hitem letošní sezóny v oblasti obkladových materiálů jsou velkoformátové dlaždice, které jednak prostor koupelny opticky zvětšují a navíc menší množství spár obloženou plochu sjednotí, usnadní její čištění a vhodně zvolená světlá barva koupelnu prozáří.

Tuzemští i zahraniční výrobci nabízejí velké formáty koupelnových obkladaček o rozměrech 25x45 centimetrů. Pozadu nezůstal ani tradiční český výrobce RAKO, který uvedl na trh obklady ve formátu 20x40 centimetrů – díky volitelným formátům dekorací jsou vhodné zejména ke kombinování různých stylů pokládání – jak tradičně vertikálně, tak v moderním horizontálním stylu. Exkluzivnost koupelně potom můžete dodat při volbě obkladů 30x60 centimetrů, které jsou však vhodné do koupelen extra velkých. Malému prostoru mohou naopak spíše uškodit.

Pokud je vaším cílem sjednocení velkých podlahových ploch, můžete použít dlažby ve formátech minimálně 40x40 centimetrů, zejména pak nový rozměr 45x45 centimetrů, který by měl být na trhu už běžně k dostání. Výhodou velkoformátových obkladů je i daleko širší pojetí jejich designu. Dosud běžné imitace přírodního kamene jsou tak nahrazovány živějšími odstíny červené, modré, šedé nebo velmi moderní starorůžové v kombinaci například se zelenošedou.

Výjimkou nejsou ani dlaždice v designu kůže. Kromě elegantní jednoduchosti mají velkoformátové obklady i další výhody: čím větší velikost obkladů nebo dlažby, tím rychleji bude obkladač s vaší koupelnou hotov, dalším plusovým bodem je jejich snadnější údržba díky zredukování rizikových spár mezi jednotlivými dlaždicemi. Jednoduše řečeno – velkoformátové dlaždice jsou velmi moderním trendem a hodí se pro současný odlehčený styl bydlení bez množství zbytečných příček a předělů v bytě.

Foto Villeroy&Boch, Dornbracht a Rako

Zdroj: www.Obydleni.cz